European Pellet Council (EPC) zawiesza certyfikaty ENplus® wszystkim certyfikowanym firmom na terenie Federacji Rosyjskiej oraz Białorusi !

ENplus® to system certyfikacji jakości pelletu drzewnego oparty na wartościach, które obejmują najwyższy poziom odpowiedzialności społecznej, ale także bezwzględnego poszanowania praworządności. European Pellet Council (EPC) pozostaje głęboko zaniepokojona agresywną rosyjską inwazją na suwerenne państwo Ukrainy i zdecydowanie potępia to brutalne lekceważenie zasad demokratycznych i łamanie praw człowieka. Działania rządu rosyjskiego wspieranego przez Białoruś są sprzeczne z wartościami systemu i są postrzegane przez członków Euopean Pellet Council (EPC) jako całkowicie nie do przyjęcia

W zeszłym tygodniu odbyło się spotkanie członków Bioenergy Europe w Brukseli podczas którego zostało podjęte głosowanie w sprawie zawieszenia firm z certyfikatem ENplus ® z Federacji Rosyjskiej oraz Białorusi. Stowarzyszenie Polska Rada Pelletu również wzięła udział w tym głosowaniu

W związku z tym European Pellet Council (EPC) zdecydowało się na zawieszenie z dniem 15 kwietnia 2022 r. wszystkich certyfikowanych producentów, firm handlowych i usługodawców z Federacji Rosyjskiej i Białorusi posiadających certyfikat ENplus®. Oznacza to, że żadna z firm z Białorusi oraz Federacji Rosyjskiej nie będzie mogła sprzedawać pelletu z certyfikatem ENplus ® tak długo, jak pozostanie zawieszona przez właścicieli systemu. Dodatkowo nowe wnioski o certyfikację w systemie ENplus ® z tych dwóch krajów nie będą przyjmowane.

Głównym powodem związanym z zawieszeniem pozostaje wspieranie narodu ukraińskiego i ochrona integralności systemu. European Pellet Council (EPC) zobowiązuje się do utrzymania procesu certyfikacji w pozostałych krajach w stanie nienaruszonym stanie oraz zgodnym ze standardami i zasadami systemu.